И ето, че днес отново ми дойде музата за готвене!
Обикаляйки щандовете на хранителния магазин вчера, бях привлечена от свежия цвят на връзка зелени аспержи.
Не му мислих много, особено поглеждайки замразената съомга в кошницата.
И ето днес радостта за сетивате е факт! :)
За съомгата, изпечена за около 25 мин. в алуминиево фолио на 200 градуса фурна, подготвих сос от дижонска горчица, сокът на половин лимон, половин чаена лъжичка соев сос и още толкова мед.
За аспержите направих набързо малко сос със синъо сирене и заквасена сметана.
Резулстатът беше за облизване на пръсти, а съставките и начина на приготвяне - по-долу :)
- съомга- дълбоко замразена (аз купувам от кутиите с по два стека вътре)
- връзка зелени аспержи
- 40 грама синъо сирене
- 20-30 грама заквасена сметана (супена лъжица и половина)
За соса: половин лимон, дижонска горчица, соев сос, мед, сол и черен пипер
Включвам фурната да се загрее до 200, като през това време подготвям съомгата като я осолявам и поръсвам с черен пипер двустранно (най-добре е преди това съомгата да е постояла 10-ина минути в топла вода за да се по-размрази). Накрая я овивам в алуминиево фолио, така че да е добре запечатана от всички страни (като плик за писмо) и я слагам да се пече за 25-30 мин.
Докато съомгата е във
фурната измивам
аспержите и го поставям да се
задушат на пара за 7-10 мин. в
<=ето това
Доколкот прочетох в интернет, другата възможност е варене за около 4-5 мин или печене.
Аз предпочитам задушаване, за да запазя колкото е възможно повече от ценните елементи на зеленчука.
Що се отнася до зелените аспержи- добре е те да не бъдат дебели, а по тънки и нежни, тъй като обелката не дебелите аспержи е доста твърда и трябва да се обели.
Сосовете ги правя на око.
За аспержите: начупвам малко синьо сирене в тиган и го оставям да се разтопи. Добавям и заквасената сметана за да се получи хомогенна смес, като внимавам да не загори!! Добавям черен пипер и сол (но малко тъй като сиренето е доста солено) и разбъркавам. Сосът при загрят тиган е готов за 3-4 мин. Тъй като аз го пресолих, добавих в последствие и малко прясно мляко.
Сосът за съомгата го правя като в малък съд смесвам: една чаена лъжичка дижонска горчица, изстисквам полови лимон, добавям няколко капки соев сос и накрая половин чаена лъжичка мед. Накрая малко сол и черен пипер и дресинга е готов! :)
Та това беше моето вкусно, неделно изкушение! :)
Време за приготяне: 30 мин.
Бон Апетит!
My place for photography, art, interior design ideas and all other things that impress me and make me dream..
Sunday, April 23, 2017
Sunday, February 19, 2017
Как се готви брюкселско зеле?
Това се питах и аз преди няколко дни, след като спонтанно реших да купя един пакет от този сравнително непознат за мен зеленчук.
Не мога да кажа, че успях да намеря особено разнообразни рецепти е интернет, а на всичко отгоре дори и съществуващите ми бяха малко размити.
Предполагам, причинта затова е непопулярността на този зеленчук в България.
Да, вкусът определено е особен, специфичен. На мен лично обаче ми допада.
Дали като лека вечеря или като гарнитура към основното ястие, брюкселското зеле определено може да внесе разнообразие в менюто.
А ето и как го приготвям аз:
Продукти за две порции (гарнитурни):
брюкселско зеле около 250 гр. (в Лидл се продава на пакети от половин кг)
6-7 печурки
сушени (чери) домати (може и сушени домати в марина или дори пресни чери томати, които обаче трябва да се добавят накрая, минута преди да се свали тиганът от котлона)
подправки (сол, черен пипер)
1-2 лъжички соев сос
сокът на половин лимон
магданоз
Брюкселското зеле се почиства като се отстраняват 1-2 от горните листенца и се измива добре, след което се нарязва наполовина. Гъбите се измиват и режат на шайби.
В тиган се загрява малко мазнина. Аз лично използвам за готвене само кокосово масло, тъй като обикновеното олио при нагряване става вредно и тежко за организма, докато кокосовото масло е по-устойчиво при термична обработка. Повече информация може да намерите например тук.
Зелето, гъбите и сушените домати се запържват при средно висока температура за около минута, след което се добавя малко вода и се покрива с капак. Идеята е зеленчуците да се задушат и омекнат, което става за около 10 мин, Отвреме навреме е добре да се разбърква сместа и да се добави сол и черен пипер.
Около 2 мин преди да махна тигана от котлона, добавям лъжичка соев сос (на око, като внимавам обаче да не прекаля, защото става много солено) и съвсем накрая ситно нарязания магданоз.
При сервирането се овкусява с лимонов сок и воала! :)
Добър апетит!
Не мога да кажа, че успях да намеря особено разнообразни рецепти е интернет, а на всичко отгоре дори и съществуващите ми бяха малко размити.
Предполагам, причинта затова е непопулярността на този зеленчук в България.
Да, вкусът определено е особен, специфичен. На мен лично обаче ми допада.
Дали като лека вечеря или като гарнитура към основното ястие, брюкселското зеле определено може да внесе разнообразие в менюто.
А ето и как го приготвям аз:
Продукти за две порции (гарнитурни):
брюкселско зеле около 250 гр. (в Лидл се продава на пакети от половин кг)
6-7 печурки
сушени (чери) домати (може и сушени домати в марина или дори пресни чери томати, които обаче трябва да се добавят накрая, минута преди да се свали тиганът от котлона)
подправки (сол, черен пипер)
1-2 лъжички соев сос
сокът на половин лимон
магданоз
Брюкселското зеле се почиства като се отстраняват 1-2 от горните листенца и се измива добре, след което се нарязва наполовина. Гъбите се измиват и режат на шайби.
В тиган се загрява малко мазнина. Аз лично използвам за готвене само кокосово масло, тъй като обикновеното олио при нагряване става вредно и тежко за организма, докато кокосовото масло е по-устойчиво при термична обработка. Повече информация може да намерите например тук.
Зелето, гъбите и сушените домати се запържват при средно висока температура за около минута, след което се добавя малко вода и се покрива с капак. Идеята е зеленчуците да се задушат и омекнат, което става за около 10 мин, Отвреме навреме е добре да се разбърква сместа и да се добави сол и черен пипер.
Около 2 мин преди да махна тигана от котлона, добавям лъжичка соев сос (на око, като внимавам обаче да не прекаля, защото става много солено) и съвсем накрая ситно нарязания магданоз.
При сервирането се овкусява с лимонов сок и воала! :)
Добър апетит!
Saturday, February 4, 2017
Вегетариански канелони, пълнени с патладжан и гъби
Нещо вкусно, ама наистина мнооого вкусно за любителите на различните вариации на пастата, са пълнените канелони.
За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби.
Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони.
Резултатът наистина си заслужава!
Необходими продукти:
1х кутия канелони
2х средно големи патладжана
7-8 средно големи пречурки
1х глава лук
1х шише доматен сос (около 400 гр.)
кашкавал
подправки
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин.
През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета.
След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган.
Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана.
Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри.
Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна.
Фурната се загрява на 200 градуса.
През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава.
Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица).
С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин.
След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала.
След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)
За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби.
Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони.
Резултатът наистина си заслужава!
Необходими продукти:
1х кутия канелони
2х средно големи патладжана
7-8 средно големи пречурки
1х глава лук
1х шише доматен сос (около 400 гр.)
кашкавал
подправки
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин.
През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета.
След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган.
Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана.
Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри.
Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна.
Фурната се загрява на 200 градуса.
През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава.
Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица).
С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин.
След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала.
След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)
Subscribe to:
Posts (Atom)