Saturday, February 4, 2017

Вегетариански канелони, пълнени с патладжан и гъби

Нещо вкусно, ама наистина мнооого вкусно за любителите на различните вариации на пастата, са пълнените канелони. 
За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби.
Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони. 
Резултатът наистина си заслужава!

Необходими продукти:

1х кутия канелони
2х средно големи патладжана
7-8 средно големи пречурки
1х глава лук
1х шише доматен сос (около 400 гр.)
кашкавал
подправки



Приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин.
През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета.
След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган.
Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана. 
Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри. 
Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна. 

Фурната се загрява на 200 градуса. 
През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава.
Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица).
С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин.
След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала.

След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)


No comments:

Post a Comment